Het Droomland

Dit is een community art project van Box 71 een kinderkunstwerkplaats in de Banne, Amsterdam-Noord.

‘It takes a village to raise a child…’ zo luidt het ‘Zuid-Afrikaanse’ gezegde; er is een heel dorp voor nodig om een kind op te voeden. Maar wij, kunstenaars Frouwkje Smit en Tessa Hendriks, jongerencoach Lieve Toch en betrokken vrijwilligers van Box 71, zien kinderen als mede-makers van wie de community – ouders, jongeren, buurtbewoners, de stad – óók veel kan leren.

It takes a child to raise a village…
Want ‘raise’ betekent niet alleen ‘opvoeden’, maar ook ‘neerzetten’. ‘Banne Village’ is een Droomland, een gedroomde plek middenin een achterstandswijk, waar kinderen tot hun voorstel komen voor de Banne. Waar het bouwen een middel is om te ontmoeten, om je stem en visie te laten horen, om je (creatief) te ontwikkelen, om samen te werken en om het netwerk dat rondom kinderkunstwerkplaats Box71 is ontstaan, verder uit te breiden en te verstevigen.

Een dorpje waar bovendien kinderen in gesprek gaan, over de maakbaarheid van je omgeving. Zo dopen we samen met de kinderen en jongeren ‘Banne Cité’ (aldus hangjongeren n.a.v. negatieve berichtgeving over de wijk) tot ‘Banne Village’. Ook hebben we een Kunstkrant Box 71 gemaakt.

Het Droomland staat midden in de Viermasterstraat-Klipperstraat, de Banne. Deze ‘achterstandsbuurt’ in Amsterdam-Noord kwam de laatste maanden veelvulding in het nieuws vanwege hangjongeren. Onderdeel van Banne Village – dat om de paar maanden er anders uit gaat zien.

Door samen met de buurt te bouwen, met jongeren en kinderen de buurt te verkennen willen kunstenaars Frouwkje Smit en Tessa Hendriks niet alleen een door kinderen gedroomd (tijdelijk) kunstwerk neerzetten, maar ook de sociale cohesie in de wijk verstevigen. Ook willen ze het netwerk aan vrijwilligers uitbreiden en kinderen en jongeren uit de Banne stimuleren om na te denken over hun leefomgeving. Vragen daarbij zijn: hoe ziet jouw gedroomde leefomgeving eruit? Wat verwacht je van de community? En welke rol kun je daar zelf in spelen?

Met heel veel dank aan: Alle kinderen en ouders van Box  71,  iLand Art Foundation, Stadgenoot, Janivo, AFK, Buurtkamer de ‘Klipper’, Tessa Hendriks, Jona Dekker, Lieve Toch, Anaïs, Astrid, Naomi, Noa, Annerike, Roel, Boukje, Khadija, Nelly en Johan, SKSQ, Sherida de Meza en haar familie.

Meer projecten

Contact