Walking2gether….into the future, 2010

Willemstad 22-01-2010  & Den Haag 10-101-10 tijdens de ontmanteling van de voormalige Nederlandse Antillen.
Elk kunstwerk heeft zo zijn oorsprong. Kunst moet die oorsprong ook ontstijgen om zichzelf te worden, zoals een mens. Pas dan kan kunst misschien iets te weeg brengen. Elke keer is het opnieuw zoeken naar de juiste gedachten tot het omzetten naar een beeld. Door weg te gaan, geeft dit weer de openheid om naar een andere wereld te kijken. En vooral naar de wereld waar je zelf vandaan komt. Ik heb gekozen voor het onbekende. Ook ik spoelde aan op Curaçao, een eiland te midden van de Caribische zee, en van het Nederlands Koninkrijk.

Mijn Nederlandse identiteit was opeens niet echt welkom, ik werd geconfronteerd met waar ik vandaan kwam. Ik zag mensen die op zoek zijn om de geschiedenis een plek te geven en een nieuwe weg in te slaan. Redenen genoeg om juist die ander te ontmoeten, laten zien dat een “vreemdeling” in een land juist een opening kan geven naar nieuwe ontmoetingen en dialogen. Walking2gether werd een interactief conceptueel kunstwerk.

Dit gaf de opening om samen tijdens de laatste verkiezingen van de Nederlandse Antillen op 22 januari 2010 de Pontjesbrug (Emmabrug), letterlijk een brug te slaan. 376 paar oude verteerde schoenen en slippers, gevonden op de vele stranden van Curaçao, stonden aan een geschakeld op de brug. Per twee aan elkaar geknoopt, zodat de verloren schoenen weer een nieuw paar vormden into the future. Tijdens de ontmanteling van de Antillen op 10-10-10, stonden ze tijdens het Shoot Me Filmfestival voor het Binnenhof in Den Haag.

Lees en bekijk het hele proces op de blog van Walking2gether

Meer projecten

Contact