Heimwee naar het AZC

Deze foto’s zijn gepubliceerd in NRC Next 2009,  i.s.m tekstschrijver Jona Dekker.

AZC Zwolle

Plaats: AZC Zwolle, Jaar opening: 1994, Jaar sluiting: 2006, Reden sluiting: Krimp van het aantal asielzoekers. Aantal asielzoekers in de drukste periode: 620, Nationaliteiten: o.a. Rusland, Georgië. Nieuwe bestemming: ziekenhuis, Bijzonderheden: Voor de sluiting stond ‘de beheersbaarheid’ in het centrum onder druk. De daadwerkelijke aanleiding voor de sluiting van de AZC zou dan ook de onverdraagzaamheid tussen de Russen en de Georgiërs in het centrum zijn geweest. Nu is er onder meer een kliniek voor verslavingszorg.

AZC Amsterdam Zeeburg

Plaats: AZC Amsterdam Zeeburg, Jaar opening: 2001, Jaar sluiting: 2005, Reden sluiting: krimp, Aantal asielzoekers in de drukste periode: 380, Nationaliteiten: Onbekend [bij het COA is het niet bekend], Nieuwe bestemming: Studentenwoningen, Bijzonderheden: In de 204 kamers van 10 m2 waar nu 1 student woont, woonde toen het nog een AZC was soms een heel gezin.

AZC Assendelft

Plaats: AZC Assendelft, Jaar opening: 2002, Jaar sluiting: 2003, Reden sluiting: Het was een tentenkamp, ‘natuurlijk geen ideaal centrum’, aldus een woordvoerder van het COA., Aantal asielzoekers in de drukste periode: 826, Nationaliteiten: Angola, Sierra Leone, Afghanistan, Guinee, Iran, Nieuwe bestemming: Nieuwbouwwijk, Bijzonderheden: In 2002 moesten asielzoekers in AZC Assendelft een nacht hun ‘woning’ verlaten, omdat door een storm de platen van een systeemplafond in een paviljoen naar beneden waren gekomen.

ATC Ermelo

Plaats: ATC Het Trefpunt in Ermelo,  Jaar opening: 2007, Jaar sluiting: 2007, Reden sluiting: Het was een   tijdelijke locatie. Voor 2001 was het bungalowpark ook al een asielzoekerscentrum.Aantal asielzoekers in de drukste periode: 105, Nationaliteiten: Irak, Afghanistan, Bosnië en Herzegovina, Azerbeidzjan, Armenië, Nieuwe bestemming: Er liggen kavels te koop voor een nieuwbouwwijk., Bijzonderheden: Ermelo is het Veluwse dorp waar de overheid een omstreden asielcamping aanlegde. De naastgelegen schietbaan werd gesloten.

AZC Westerbork

Plaats: AZC Westerbork, Jaar opening: 1996, Jaar sluiting: 2001, Reden sluiting: Aflopende bestuursovereenkomst, eerste krimp van het aantal vluchtelingen, Aantal asielzoekers in de drukste periode: 349, Nationaliteiten: Irak, Iran, Joegoslavië, Sri Lanka, Afghanistan, Nieuwe bestemming: Weiland, geen bestemming, Bijzonderheden: De link met Kamp Westerbork is snel gemaakt, al lag het asielzoekerscentrum aan de andere kant van het dorp.

Meer projecten

Contact