Van Wie is duurzaamheid eigenlijk?
In Podium Mozaïek Amsterdam met Operatie Periscoop.

 

Alf Laila Walaila Ongehoorde Verhalen editie van 21 februari 2020. Elke keer werken we nauw samen met een organisatie uit west en zoemen we in op een BLINDE VLEK in de samenleving.
Vaste curatorenteam: Naomi Nagtegaal, Fouad Lakbir en Margreet van der Vlies!
In co-creatie met VROUWENCIRKEL GIBRALTAR is er keihard gewerkt aan een avond over gezond en eerlijk leven op planeet aarde: Van wie is duurzaamheid eigenlijk?

De vrouwencirkel verbaast zich over het feit dat het soms lijkt alsof je ‘karmapunten’ kunt scoren als je ‘duurzaam’ doet. Alsof het iets innovatiefs is. Dat duurzaam vooral iets van de elite lijkt omdat duurzame cosmetica en eten zo duur is. Voor sommige mensen is een bewuste en aardbolvriendelijke lifestyle een vanzelfsprekendheid, ben je dan een activist? Wie bepaald dit?

Gisterenavond was een avond vol tegenstellingen, vol met tips om duurzaam te besparen en minder te verbruiken. Ooit geweten dat je je ramen blinkend schoon kunt krijgen met een ui? (tip van Fatima) Of je je tanden echt schoon kunt krijgen met een takje (tip van Fatiha). Of hoe je een voedende haar of gezichtsmasker kunt maken met basics uit je keuken? (Tip van Aida)

Ook de kinderen uit de Gibraltarbuurt hebben een ‘starwars’ waardig manifest gedaan. Dezelfde kinderen die de 2de prijs hebben gewonnen met de De schoonste straat van Bos en Lommer met hun M.O.T (Milieu Opruim Team). Samen met Frouwkje Smit hebben ze gewerkt aan hun demonstratieborden.

Fatima vertelde een verhaal over hoe zij van haar vader geleerd heeft groente en fruit te verbouwen en te delen met de buren. Nu leert zij haar kinderen hetzelfde. Hier komt geen plastics of pesticide aan te pas.

En stadsdichter Gershwin Bonevacia deelde een gevoelig gedicht…
Moderator Naomi Nagtegaal was wederom scherp EN charismatisch.
Schreeuwend in de megafoon mochten de gasten gisterenavond hun klimaatfrustraties kwijt. Wat luchtte dat op zeg!
Rajeb dank voor de techniek, Socrates dank voor het floormanagen, Fatiha voor het ontvangen van de gasten, Zahra voor de gevulde broodjes, Fatima voor de spinazie cake.

Podium Mozaïek jullie voelen als familie!

Onze aardbol heeft het zwaar met ons en alle troep die we produceren en vervolgens weer achteloos weggooien. De modellen van ‘The Material World’ hebben gisterenavond letterlijk kunnen ervaren hoe de aarde zich voelt en opwarmt, wat was het heet in de plastic couture die kunstenares Frouwkje J. Smit voor deze avond heeft ontworpen met Amsterdams afval. Wat waren de gewaden geniaal!?

Modellen in volgorde: Margreet, Devika, Naomi en Aida.
Dank aan iedereen die er (in gedachten) bij was ❤

Foto’s door Tatja Noordam


Meer projecten

Contact