Vogel Town:

 Gentrificatie in verbinding i.s.m. Tessa Hendriks, 2018

We werken vanuit Het Vogellab (een kunstnest waar experimenten kunnen broeden) waar zich de tijdelijke nieuwe werkplek van Tessa Hendriks, mijzelf en in samenwerking met de Muziekstraat bevindt. Niet alleen buurtbewoners, maar ook kunstenaars strijken neer in deze projectruimte aan de Fazentenweg in de Vogelbuurt, Amsterdam Noord.
Eerst onderzoeken we door dit project op kritische wijze de rol die kunstenaars kunnen spelen in de gentrificatie van de stad in samenwerking met Roel Griffioen en vanuit het boek dat hij redigeerde: De Frontlinie, bestaansonzekerheid in de creatieve stad.

Als 2 kunstenaars die slechts tijdelijk in een buurt neerstrijken, zijn we misschien wel het toppunt van gentrificatie en is het alleen interessant om gebruik te maken van de ruimte als we ons hier bewust mee bezig houden en ook dit thema onderzoeken. Zodat er een kritisch onderzoek ontstaat naar de rol van kunstenaars in de stad en in het bijzonder bij gentrificatie.

Vogel Town is een knutselachtig dorp, een gedroomde mobiele plek die als hij niet door de buurt wandelt, te zien is en broedt in Het Vogellab. Middenin de wijk, die bekend werd als een wijk waar veel mensen schulden hebben door de tv-serie ‘Schuldig’. Ook een wijk die verandert door de komst van nieuwe noorderlingen, hippe bedrijven en koffietentjes. In Het Vogellab gaan kinderen tijdens het project Vogel Town, werkend aan het project in gesprek over de veranderingen van hun wijk met professionals; Khadija Al Mourabit, Raul Balai, Margreet van der Vlies, Janine Westerveld en Rik Nelson die de wijk vormgeven.

In dit project was Tessa Hendriks projectleider en docent. Ik was vooral fotograaf en heb ik haar ondersteund met het les geven.

Met veel dank aan: AFK en Muziekstraat

Meer projecten

Contact